Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Saz çatı nedir, kullanmanın avantajları nelerdir?

Saz çatı nedir, kullanmanın avantajları nelerdir? Saz Çatı ve Saz Çatı Kaplamalar doğal ve çevre dostu yapılardır. Saz çatılar ile mekanlarınızı doğallaştırın!

Saz Çatı Nedir?

Saz bitkisinin özel bir işleme yöntemiyle evinizin, kamelyanızın çatısını saz ile kapatma ya da tamamen saz ile çatı yapmaya saz çatı denir.

Saz çatılar, yüzyıllardır insanların tercih ettiği geleneksel bir kaplama yöntemidir. Bu geleneksel yöntem bugün modern dokunuşlarla yeniden oldukça trend bir hale gelmiştir. Eskiden kiremit ya da kerpicin az bulunup oldukça pahalı olması, sazdan çatının daha az maliyetli olması tercih nedeniyken bugün tek neden maliyet değildir.

Verdiği konfor, doğa dostu olması, görüntüsünün çok şık olması, bakımının çok zor olmaması saz çatının tercih nedenlerinden birkaçıdır.

Saz dekorasyonun en iyi ustaları ile yıllardır saz kamışları ile çatı ve dekorasyon işleri yapıyoruz. Sizlere estetik, doğal ve ısı yalıtımlı mekanlar sunuyoruz. Saz çatıların konforu ve ayrıcalıklı imkanları için yazımızın devamını okuyunuz.


Neden Saz Çatı Kaplama Kullanmalıyız?

Saz çatısı kullanmak ya da saz çatı kaplama yaptırmak için neden çok:

  • Saz bitkisi çok yıllık otsu bir bitkidir. Göl kenarında biter. Soğuk ya da sıcak iklime tamamen uyum sağlamıştır, herhangi bir iklim değişikliği saz veya sazdan yapılan ürünleri etkilemez. Bu bakımdan saz çatılarda akma, sızıntı olmaz.
  • Akma, sızıntı yapmadığı gibi iklime göre evin ısısını yaşanabilir hale getirir. Modern inşaat malzemeleri, beton gibi, bizleri doğanın tüm etkilerinden korumuş olabilir ama bu durum çok da iyi değildir. Beton, kiremit gibi malzemeler sizi doğadan tamamen soyutlar, ısınma ve soğutma için farklı yöntemler kullanmak zorunda bırakır. Doğaya dost malzemeler değildir. Oysa saz çatı iklim dengesini koruyarak evlerimizi çabasızca yaşayabileceğimiz iklim durumuna getirir.
  • Yazlıklarda kullanılan saz çatıların en önemli özelliği nemi tutmasıdır. Nem tutulduğunda özellikle deniz ya da su kenarında, saz çatı altı oldukça serin olacaktır. Nemsiz bir deniz kenarında, deniz melteminin tüm serinliğini siz hissedersiniz. Bu bakımdan yazlıklarda saz çatı kullanmak ya da yazlığınızın çatısında saz çatı kaplama yaptırmak size doğanın tüm güzelliklerini sunacaktır.
  • Saz çatılar yıkılsa da ölümlere neden olma ihtimali çok düşüktür. Hafif bir malzemedir. Bu bakımdan deprem, hortum, kasırga gibi doğal afetlerde evinizin sizi öldürebilme ihtimali ortadan kalkar.
  • Saz çatılar harika bir güneş gözlüğüdür. Ne güneşi tamamen engeller ne de güneş ışınlarının sizi yakmasına neden olur. Bu bakımdan kamelyalar, deniz kenarındaki pek çok kafe, doğal evler saz çatı kullanır.
  • Saz çatılar doğal ot kaplama ve çin otu kaplama ile çok daha modern ve şık bir görünüme kavuşabilmektedir. Çin otu ve gıyak otu hasır dekorasyon ve hasır çatı süslemede de kullanılan ürünlerimizdir.

 

Saz Çatının Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Saz çatı kaplamaları kamelyalarda, şezlonglarda gölgelik olarak, bekleme alanlarında ya da direkt evlerinizde kullanabilirsiniz. Saçaklı ya da saçaksız seçenekler sunan saz çatılar, özellikle büyük otellerin tercihidir.
  • Saz çatı tamamen sazdan yapılabildiği gibi hali hazırda çatı olan yerlere kaplama şeklinde de yapılabiliyor. Bu bakımdan kullanım alanı oldukça geniş, hayal gücünüze göre şekillendirip harikalar yaratabileceğiniz bir alan.
  • Kamelyalarda saz çatı uygulaması bu aralar sadece yazlıkların ya da yazlıklarda kafelerin tercihi olmuyor. Şehir içinde ya da zaten yazı çok sıcak geçiren il ve ilçelerde direkt evlerin çatısı saz kaplama yapılabiliyor. Saz çatı kaplamanın güzelliklerden faydalanmak için deniz ya da göl kenarında olmanıza gerek yok. Şehir içindeki bir sitenin kamelyası da saz çatı olabiliyor.

Saz Çatılar Su Geçirmez

Saz Çatı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Bu uygulamayı yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri saz çatıların su geçirip geçirmediği oluyor. Belirtmek isteriz ki Saz çatılar, su geçirmezler. Yağmura dayanıklıdırlar. Bu bakımdan sadece yazlık ürünü değillerdir. Dilediğiniz her yaşam alanına girebilir.
  • Vereceği konforun yanı sıra doğa dostu olduğu için de tercih nedenidir. Zaten çok fazla işlemden geçmeyen doğal bir malzeme olduğu için doğada kolayca çözülür.

 

Saz Çatının Bakımı Nasıl Olur?

Saz çatılarının bakımı üretici firma tarafından yapılır. Meslek erbabı zanaatkar tarafından yapılan bu bakımlar ile 30 – 60 yıla yakın saz çatılarınızı kullanabilirsiniz. Bakım için çok uzun zamanlar ve büyük bütçeler de ayırmanıza gerek yoktur.

Kirpi çatı tekniği ile yapılan saz çatılarınız çok daha uzun ömürlü ve ekstra bakım gerektirmezler.