Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Saz Kamışı nerelerde kullanılır?

Saz kamışları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Saz dekorasyonun vaz geçilmezi olan saz kamışlarını birlikte keşfedelim.

Saz kamış nerelerde kullanılır?

Saz kamış tüm dünyada özellikle yazlık ürünlerde sıklıkla kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Bu yazımızda dekorasyonun yeni trendi olan kamış çubuğun kullanım alanlarına daha yakından bakacağız.

Ülkemize Uzak Doğu’dan gelen ve sağlamlığı ile hemen hemen her alanda kullanılan bir bitkidir kamış. Kamış bitkisinin binden fazla alt türü bulunur. Bu kamış türlerinden bir kısmı turşu olarak da tüketilirken ülkemizde kamışyu genelde yemek için değil inşaat, giyim, aksesuar, mobilya gibi sektörlerde görüyoruz.

Genellikle saz çatı ve kamış çatı uygulamalrında kullanılan saz kamışları erken hasat edilen daha ince ve sert yapıya sahip kamışlardır. Bahçe çiti uygulamlarında ve hasır çatı uygulamlarında kullanılan saz kamışları ise daha büyük yapılı ve geç hasat edilen ürünlerdir.


Saz Kamışı Nedir?

Kamış, sulak arazileri seven, kaldığı arazide yayılan ve 40 santime kadar uzayan buğdaygiller familyasından bir bitkidir.

Türlere göre 15 – 20 santim en kısa halidir diyebiliriz. Kamışlar ağaç değildir ama ağaç gibi odunsu gövdeye sahip olan kamışlar da yok değildir. Saz kamışı işte bu kamışların gövdelerinden elde edilir.

Özel işlemlerden geçerek inceltilebilir ya da ip haline getirebilir. Saz kamışı oldukça lifli bir yapıdadır. Bu bakımdan işlenmesi oduna göre daha kolaydır.

 

Saz kamışının Özellikleri

Saz kamışı, kamış çubuğu ya da Kargı kamışlar gıda, inşaat ve yapı, mobilya, kimya, tekstil, ilaç, kâğıt – kırtasiye, ev tekstili, ev aksesuarlar, çanta – bavul, enstrüman yapımından kullanılır. Peki, kamış neden bu kadar çok alanda kullanılıyor?

  • Suya dayanıklıdır.
  • Yetiştirme esnasında hiçbir zirai ilaca ihtiyaç duymaz.
  • Mukavemet olarak çelikten daha dirençlidir. Yani bazı kamış türleri inşaat malzemesi olarak kullanılır.
  • Renklendirme işlemi için boyaya ihtiyaç duymaz. Isı ile kendi doğal renklerine bürünebilir.
  • Sadece kamıştan yapılan mobilyalardaki tek bakım düzenli toz almadır. Bunun dışında ahşap gibi özel bir bakım istemez.
  • Sıcağa, aşırı neme, kara, soğuğa dayanaklıdır. Yağmur gerçek Kargı kamışı mobilyalarına zarar vermez. Ahşap gibi suda şişme yapmaz.
  • Hafiftir. Hafifliği yanında sağlam oluşu kamışı mobilya sektöründe çok önemli kılmıştır.
  • Ekonomiktir. Kamış, yetiştirici açısından da kullanıcısı açısından da ekonomiktir. Günde 27 – 30 santim arası uzayan kamış üreticilerin yüzünü güldürür. Kullandıkça renginin daha da açık olması, parlak hale gelmesiyle Saz kamışı mobilyalar altmış yıla kadar dayanır. Bu özellikleri ile alıcılar için uzun vadede önemli bir tasarruf sağlar.
  • Şu an Amerika’da kamış parkeler imal edilmektedir. Kamış parkeler, ahşap parkelere göre daha canlı daha dayanıklı daha ekonomiktir.


Saz kamışlarının Kullanım Alanları

  • Günümüzde birçok alanda kullanılan Saz kamışların en popüler kullanım alanları şöyle sıralanabilir.
  • Kamış, sulak ortamları sever. Bu bakımdan doğal olarak suya dirençlidir. Tam da bu özelliği sayesinde köprü yapımından kullanılmıştır. Bugün ise balıkçılıkla uğraşanlar ya da sahil kesiminde yaşayanlar tarafından kamış evler tercih edilmektedir.
  • Kargı kamış, ev yapımından kullanıldığı için turizm sektörü için de önem arz etmektedir. Kamış ev yapımında kullanılma nedeni de çelikten çok daha dirençli bir yapıya sahip olmasıdır.
  • Gerçek kamış evlerde çatlama, yıkılma, sızdırma söz konusu değildir. Sadece kamıştan yapılan evlerden oluşan sahile yakın tatil köyleri ya da dağ evleri bulunmaktadır. Hem doğaya zarar vermeyen hem de gerçek anlamda doğa ile iç içe olmayı vadeden bu tatil köyleri çokça tercih edilmektedir.
  • Kamışlar yetişirken kesinlikle zirai ilaçlara ihtiyaç duymazlar. Kamışlar hijyenik bitkilerdir. Herhangi bir zararlı mikroorganizmayı içlerinde barındırmazlar. Bu bakımdan özellikle iç giyim ve bebek giyiminde kamıştan yapılma iplikler tercih edilir.

Saz Kamış Dekorasyon Uygulamaları


Saz kamışları, kamış gölgelik, doğal çatı malzemesi olarak da sıkça tercih edilmektedir.

Özellikle ülkemizde kamış, bahçe mobilyası, gölgelik ve kamelya çatısı yapımından tercih edilmektedir. Bakımının çok kolay olması ve nemi dengelemesi bakımından yazlıkların, otellerin vazgeçilmezleri arasındandır.

Kargı kamışlar, dayanıklıdır. Öyle ki kamış ağacı II. Dünya Savaşı esnasında Japonya’ya atılan atom bombasından sağ salim kurtulmayı başarabilmiştir. Bu özellikleri ile bazı inşaat firmalarınca iskelet destekleyici olarak kullanılmaktadır Kargı kamış ya da Saz kamışlar.

Saz kamışlarından bahçe çiti ve hasır gölgelik uygulamaları da yapılmaktadır. Kamış hasır ürünümüz ile doğal bahçe çiti uygulamalarınızı yapabilirsiniz.