Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Kargı ile Hasır Şemsiye Nasıl Yapılır?

Kargı kamışı ile hasır şemsiye yapımı hasır dekorasyon ustaları tarafından yıllardır yapılan bir uygulamadır. Birçok kişi klasik hasır şemsiyelerin kargı kamışı ile yapıldığını bilmezler. Görünüm itibariyle bambuya da benzeyen hasır plaj şemsiyeleri kargı kamışı ile imal edilmektedir. Peki kargı ile hasır şemsiye nasıl yapılır?

Kargı Kamışlarının Hazırlanması

Kargı kamışı kalın ve odunsu dokusu itibariyle sert ve işlenmeye müsait değildir. Yuvarlak ve kalın kargı kamışları dikine uzunlamasına kesilir. Her kargı kamışı yaklaşık 6-7 parça halinde uzunlamasına kesilir. Uzun ve ince çubuklar haline getirilen kargı kamışları hasır avize, hasır sepet ve hasır şemsiye imalatında kullanılmaktadır. Ancak kesilen kargı kamışları hala sert ve kırılgan yapıda oldukları için örülmeye müsait değildir.

Kargı kamışları yumuşaması ve şemsiye şeklinde örülmesi için 30 dakika 1 saat aarası su içerisinde bekletilir. Artık kargı kamışları örme hasır tekniği ile hasır şemsiye uygun hale gelmiştir.

 

Hasır Şemsiye İskeletinin Hazırlanması

Hasır şemsiye iskeleti metal çubuklar ile konik şekilde hazırlanır. Klasik hasır şemsiyeler genellikle sahil ve havuz kenarlarında kullanılmaktadır. Klasik hasır şemsiyelerin fiyatları kamış şemsiyelere göre daha uygun olduğu için klasik hasır şemsiyeler daha çok tercih edilir.

Klasik hasır şemsiye iskeleti tamamlandıktan sonra yumuşayan kargı kamışlarından elde edilen çubuklar şemsiye iskeletine örülür.  Hasır şemsiye, hasır avize ve hasır sepet ürünleri hemen hemen aynı örme hasır tekniği ile örülmektedir. Hasır şemsiyeler tecrübeli hasır dekorasyon ustaları tarafından üretilmektedir. 1 Adet hasır şemsiye imalatında 30-40 arası kargı kamışı kullanılmaktadır. Daha kalın görünümlü hasır şemsiye yapılmak isteniyorsa kargı kamışı 6 parçaya değil de 4 daha kalın parçaya bölünerek örülebilir.

 

Kargı İle Hasır Şemsiye Tamamlanması

Hasır şemsiyeler farklı renklerdeki kargı kamışları ile yapıldığında uç kısımları koyu kahve şapkalı olarak ta yapılabilir. Hasır şemsiyelerin en alt kısımları kalın kemer şeklinde örülerek şemsiyenin daha sağlam ve dayanıklı olması sağlanır. Kargı kamışı ile hasır şemsiye tamamlandıktan sonra hasır dekorasyon ustası bir pense yardımı ile iç kısımlarında kırılan kargı uçlarını temizler ve hasır şemsiye tamamlanmış olur. Hasır şemsiye modellerimiz kargı kamışı, saz kamışı ve saz hasır otları ile çok farklı şekillerde yapılabilmektedir.