Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Çardak Nedir?

Çardak nedir? Çardak ve kamelya arasındaki farklar nelerdir? Çardak ve gazebo arasındaki farklar nelerdir? Bu yazımızda sizlere çardak ile ilgili detaylı bilgi sunacağız.

Çardak Ne Demek?

Çardak dilimize Farsça’dan girmiş bir  kelimedir. Tarla, bahçe gibi yerlerde üstü otlar ve sarmaşıklarla kapatılmış ilkel barınak ya da oturma alanları için kullanılan bir kelimedir. Genellikle asma yaprakları ve sarmaşık sardırılarak üstü kapatılan çardaklar günümüzde genellikle bez, branda ile ve katlanır şekillerde üretilebilmektedir. 

 

Çardak Türk Dil Kurumu’na Göre Nedir?

Çardak Tanımı 1
Tarla, bahçe vb. yerlerde ağaç dallarından örülmüş barınak.
Çardak Tanımı 2
Asma vb. bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılmış yer:
Cümle İçerisinde Kullanımı
Asma vb. bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılmış yer:
Çardak Türk Dil Kurumu TDK’ya göre basit direklerle yapılmış ve üstü sarmaşık vb. ağaç dalı ile kaplanmış ilkel bir yapıdır.

 

Çardak ve Gazebo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çardak çok basit dinlenme ve gölgelik yerlerini belirtmek için kullanılmıştır. Örnek olarak bahçenize 4 direk diktiniz ve üstünü ağaç dalları ile ve sarmaşıklar ile kapladınız bu bir çardak olacaktır. Ancak gazebo genellikle altıgen ve sekizgen gibi geometrik şekillerde yapılabilen üstü kapalı yerden 3-4 basamak yüksekte olan dış mekan oturma alanlarıdır. Ancak günümüzde çardak, gazebo, kameriye ve kamelya gibi isimler aynı ve benzer yapıları belirtmek için beraber kullanılmaktadır. Ama doğrusu çardak daha basit ilkel yapılardır.

Hasır Çardak Uygulaması Nedir?

Hasır çardak uygulaması yukarıdaki gibi ilkel çardaklara uygulanan bir uygulama değildir. Daha çok kameriye gibi daha modern çardaklara uygulana  doğal  bir hasır dekorasyon uygulamasıdır. Çardak çatıları saz kamışı ve doğal saz hasır otları ile kaplanarak egzotik ve doğal oturma alanları tasarlanır.