Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Pergola Nedir?

Pergola nedir ve pergola nasıl bir yapıdır? Pergola mı yoksa pergole mi doğrusu. Pergola hangi dilden dilimize geçmiştir. Pergola hakkında herşeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Pergola Ne Demek?

Pergola en basit anlamıyla gölgelik demektir. Ahşap pergola altında çay içtik cümlesinden yola çıkarak ahşaptan yapılma bir gölgeliğin altında denilmektedir. Pergola binaya bağlı bir oturma alanının çatısını ve gölgeliğini belirtmek için kullanılır. Pergola çok eski zamanlardan beri kullanılmaktaydı. 

 

Pergolanın Tarihi

Eskiden beton ve odunlardan yapılan pergola direkleri üzerine sarmaşık saldırılarak ya da palmiye gibi ağaç yaprakları konarak gölgelikli oturma alanları yapılırdır. Şimdi günümüzde daha modern, portatif ve hatta kumanda ile açılır kapanır tenteye sahip pergolalar üretilmektedir.

Pergola dilimize italyanca “Pergule” kelimesinden gelmiştir. Pergule olarak ta halen bazı kesimlerin kullanmasına rağmen Türkçe karşılığı açısından doğru kelime pergola dır. Pergola Türk Dil Kurumu’na göre gölgelik anlamındadır.

 

Pergola ve Kameriye Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pergola genellikle binaya bağlı olan bir gölgelik çatılardır. Örnek olarak verandanın çatısı olarak pergola yaptırmak isterseniz pergola binaya bağlı olacaktır. Kameriye ise içerisinde oturma olanları da bulunan genellikle ahşaptan kare ve 6gen şeklinde yapılan basit oturma alanıdır. Kameriyelerinde üstü kapalıdır. Ancak sabit değildir ve binadan bağımsız bir yapıdır. Pergola kelimesi sadece gölgelik olarak kullanılmaktadır.

 

Hasır Pergola Nedir?

Hasır pergola uygulaması doğal ve egzotik çatı kaplaması hizmetidir. Saz kamışı, bambu kamışı, doğal otlar ile yapılan hasır gölgelik uygulamalarıdır. Hasır Dekorasyon uygulaması olan hasır pergola uygulaması montaja hazır kamış hasır, bambu kamış ve çin otu ürünleri ile yapıldığı için tadilat işlerine eli yatkın olan herkes bu ürünleri bizden temin ederek yapabilir.