Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Hasır Nedir? Hasırdan Neler Yapılır?

Bu yazımızda sizlere hasırın kısaca ne olduğundan ve hasır ürünleri ile neler yapıldığından bahsetmek istiyoruz. Birçok alanda kullanılan hasır ürünleri ve hasır dekorasyon uygulamaları nelerdir ve nasıl yapılıyor? Hasır nedir? Hasırdan neler yapılır ve hasır neyden yapılır?

Okuma Süresi Ortalam 7 Dakika

Hasır Nedir?

Hasırdan neler yapıldığını anlatmadan önce kısaca hasırın ne olduğundan bahsedelim. Hasır saz kamışı, bambu kargı, saz hasır otları ile imal edilen ürün ve uygulamalardır aslında. Hasır kelimesinin anlamını Türk Dil Kurumu’nda aratırsanız size şuna benzer bir cevap verecektir.

“Hasır saz kamışı, kargı kamışı, saz hasır otları gibi bitkilerin kabukları ve kendileri ile üretilen yer ve tavan örtüsüne hasır denir..”  Hasır buradan da anlaşıldığı gibi bir bitki yada sabit bir ürünü temsil etmez. Hasır bir ürünün nasıl yapıldığını ve nelerden yapılmış olabileceğini belirtir.

 

Hasır Neyden Yapılır?

Hasırdan neler yapılır kısmına geçmeden önce son olarak hasırın neyden yapıldığından bahsedelim. Hasır yukarıda da bahsettiğimiz gibi saz kamışı, kargı kamışı, saz hasır otları ile imal edilir. Hasır burada genel bir anlamda kullanılır. Aslında hasır bir ürünün neyden yapıldığını belirtmek için kullanılan bir sıfattır. Aşağıda bu konuyu size daha ayrıntılı şekilde aktarmaktayız.

Bunu aynı şu şekilde düşüne bilirsiniz. Bambu avize ve bambu koltuk denildiğinde bu ürünlerin bambudan yapıldığını anlıyoruz. Hasır avize ve hasır sepet denildiğinde de bu ürünlerin hasır yapımında kullanılan hasır otu, saz kamışı ve kargı kamışı bitkileri ile imal edildiğini anlamamız gerekiyor. 
Kısaca hasır neyden yapılır; tekrar özetlemek gerekirse hasır saz kamışı, kargı kamışı ve saz hasır otları ile imal edilen ürün ve uygulamalardır.

 

Hasır Ürünlerine Örnek Olarak : 

Mesela hasır şemsiye neden hasır şemsiye denilmiştir. Çünkü kargı kamışları ile örme hasır tekniği kullanılarak imal edilmektedir. Mesela hasır avize yine kargı kamışı ve saz hasır otları kullanılarak örme hasır teknikleri ile imal edilmektedir. Başka bir örnek bahçe çiti yapımında ve hasır çatı yapımında kullanılan hasır kamış ya da kamış hasır ürünü. Hasır kamış rulo olarak kullanılan bu ürün saz kamışlarından hazırlanır ve çatı örtüsü ve bahçe çiti yapımında kullanılır. 

Belki biraz kafanız karışmış olabilir çünkü genellikle insanlar hasırı bir bitki ya da bazı ürünlerin imalatında kullanılan doğal malzemeler olarak bilmektedir. Eğer sizinde bu noktada kafanız karıştıysa merak etmeyin ve okumaya devam ediniz. Aşağında hasır ürünlerinin nasıl yapıldığını daha ayrıntılı olarak görseller ile birlikte aktaracağız.

 

Hasırdan Neler Yapılır

Hasırdan ve hasır ürünleri ile birçok ürün ve uygulama yapılmaktadır. Bizler Saz Kamış olarak bugüne kadar yüzlerce hasır dekorasyon uygulaması ve hasır dekorasyon ürünleri imal ettik. Kısacası yıllardır  hayatımızı hasırdan ve hasır dekorasyon uygulamalarından kazanıyoruz.  En popüler hasır dekorasyon ürün ve uygulamalarımızı incelemek için lütfen okumaya devam ediniz.

Hasırdan Yapılan Ürünler

Hasır Şemsiye

Hasır şemsiye çok farklı ürün ve farklı tekniklerde yapılabilir. Ancak ortak noktaları yukarıda da bahsettiğimiz gibi hasırın yapımında kullanılan saz hasır otları, saz kamışı ve kargı kamışları ile yapılmalıdır. Kargı kamışları ile yapılan hasır şemsiyeler örme hasır tekniği ile imal edilir. Saz kamışları ile yapılan hasır şemsiyeler ise kamış çatı uygulamasına benzer bir şekilde yapılır. Aslında saz kamışı ile yapılan hasır şemsiyelere kamış şemsiye denilmektedir. 

 

Hasır Çit

Hasır çit, kamış hasır, hasır kamış olarak ta bilinen bu ürün bahçe çiti yapımında kullanılır. Ekonomik ve pratik bahçe çiti yapmak isterseniz bu ürün tam size göre. Neden hasır çit denilmiştir. Çünkü yine hasırın yapımında kullanılan saz kamışları imal edilmiştir. Dikkat ettiyseniz hasır çit kelimesindeki hasır sıfat olarak ürünün nelerden yapıldığını temsil etmek için kullanılır. Hasır çit diğer adıyla kamış hasırdır. Saz kamışlarından yapılan çit örtüsü olduğu için bu isim de tamamen ürünü açıklamaktadır. Hasır çit rulo ürünü montaja hazır ve uygulanması kolaydır. 

 


Hasır Gölgelik ve Hasır Çatı

Hasır gölgelik ve hasır çatı ürünleri de kamış hasır ürünü ile yapılmaktadır. Kamış hasır saz kamışlarının misina ile birleştirilmesi ile imal edilir. Hasır ürünleri ile yapılan çatılara hasır çatı ya da hasır gölgelik denilir. Hasır çatı yapımında kullanılan bir diğer popüler ürün ise saz hasır otları ile hazırlanan doğal ot kaplamada da kullanılan çit otudur. Hasır kamelya uygulamalarında genellikle saz hasır otlarından elde edilen çin otu kullanılır.

 

Hasır Avize ve Hasır Sepetler

Hasır avizeler de aynı şekilde hasır şemsiye gibi örme hasır tekniği ile imal edilir. Hasır avize ve hasır sepetlerin yapımında kargı kamışı ve saz hasır otları kullanılır. Çok farklı model ve boyutlarda yapılabilen hasır avizeler diğer tüm hasır ürünlerinde olduğu gibi el işçiliği ile hasır dekorasyon ustaları tarafından yapılmaktadır.  Hasır avizelerin yapımında kullanılan örme hasır tekniğinde kargı kamışları ya da hasır otları sanki bir saç örgüsü yapar gibi malzemeye işlenir. Sıkı, sağlam ve doğal dokusu ile hasır avize ve hasır sepetler mekanlara şık ve doğal bir görünüm kazandırmaktadır.