Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Rattan Nedir?

Rattan bitkisi hakkındaki yazımızı okuyarak rattanın ne olduğu ve ne işe yaradığını keşfedin. Rattan nedir ve kullanım alanları nelerdir?

Rattan Nedir?

Rattan bambu gibi tropikal bölgelerde, Asya , Amerika, Çin ve Ortadoğuda yetişen tırmanıcı bir bitki türüdür. Calamoideae alt bitki familyasına mensup rattan bir palmiye türüdür.
Rattan bitkisi tırmanıcı özellikleri ile sarmaşık olarak da sınıflandırılmaktadır. 

 

Rattan Neden Değerlidir?

Rattan palmiye türlerinin dünya genelinde yaklaşık %20’si ekonomik açıdan oldukça değerlidir. Sepet, mobilya, sandalye, masa, rattan avize gibi ürünlerin imalatında kullanılan rattan bitkisi ile kaliteli ve uzun ömürlü doğal ürünler imal edilmektedir.

Rattan mobilya , sepet ve avize gibi ürünlerin yaygın kullanımı nedeniyle rattan kaynaklarının bilinçsizce tüketimi artmakta ve rattan ormanları ekolojik olarak bir kaybolma tehdidi ile karşıya kalmaktadır.

 

Rattan Hasadı Nasıl Yapılır?

Bazı ülkeler  rattan hasadını kontrol altına almak ve rattan ormanlarını korumak adına sadece belirli dönemlerde rattan hasadına izin vermektedir. Genç dönemde henüz erişkin boyuta gelmeden hasad edilen rattanlar yeniden filizlenme özelliğini kaybettiği için doğru zamanda hasad ve kontrollü hasad rattan bitkisinin devamlılığı için büyük önem taşımaktadır. 
Ancak bazı ülkelerde kontrolsüz hasad nedeniye rattan ormanları yok olma tehtidi ile karşı karşıya kalmaktadır.

 

Rattanın Kullanım Alanları

Rattan cinslerine göre çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Genellikle baston, sepet, avize ve mobilya üretiminde kullanılan rattan bitkisi mızrak şaftı, olta üretiminde , sigara kağıdı ve diş fırçası üretiminde de kullanılmaktadır. 

En ilginç olarak İtalya’da 2010 yılında yapay kemik üretiminde kullanılmıştır. oluşturulan rattan kemiğe kalsiyum ve karbon eklenerek koyunlarda denemesi yapılan ve başarılı sonuçlar alınan rattan kemiğin insanlara ne zaman uygulanacağı henüz bilinmiyor. 

 

Rattan Avize Nasıl Yapılır

Rattan avize esnek ve dayanıklı rattan çubukları ile yapılmaktadır. Hasır dekorasyon ustaları tarafından işlenen rattan çubukları örme hasır tekniği ile avize iskeletine örülür. Görünümü itibariyle bambu avizeye çok benzer olan rattan avizelere bambu avize olarak ta satılmaktadır. Saz Kamış olarak istediğiniz model ve ebatlarda orjinal rattan avize ve lambalar üretmekteyiz.

Rattan Ürünler Sağlam mıdır?

Evet. Rattan ürünler tamamen doğali sağlıklı ve daynıklı ürünlerdir. Rattının bukdar değerli olmasını sağlayan en büyük özellği de uzun ömürlü ürünlerin imalatının sağlanmasından geçer. Rattan ile yapılan ürünler aynı bambu ile yapılan ürünler kadar değerli ve uzun ömürlüdürler.