Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Hasır Avize Nasıl Yapılır?

Sizlere bu yazımızda hasırdan avize nasıl yapıldığını ve neden hasır avize denildiğini aktaracağız. Hasır avize hangi malzemeler ile yapılır, hasır avize ve bambu avize arasındaki farklar nelerdir?

Hasır Avize ve Lambalar Hangi Ürünler İle Yapılır?

Hasır avize ve lambalar hasır imalatında kullanılan saz hasır otları ve kargı kamışları ile yapılmaktadır. Hasır kelime anlamı ile genel olarak saz kamışı, kargı kamışı vb. saz hasır otları ile imal edilen tavan ve taban örtüsünü ifade eder. 

Aslında burada hasır kelimesi bir sıfat olarak ürünün hangi malzemelerden yapıldığını belirtmek için kullanılmaktadır. Yoksa hasır kelimesi kendi başına bir ürünü ya da bir bitkiyi belirtmek için kullanılmaz. 

Hasır bunun yanı sıra malzemenin imalat tekniğini de belirlemek için kullanılır. Hasır malzemelerin üretiminde genellikle örme hasır tekniği kullanılır. Ancak bazı doğal olmayan sentetik ürünlerde de hasır kelimesi kullanılmaktadır. Mesela hasır kilim diye arattığınızda sentetik plastik ürünler ile birçok ürün karşınıza çıkabilir. Hasır kelimesinin buradaki kullanım amacı ürünün niteliğinden çok örme hasır tekniği ya da benzer bir teknik ile üretildiğini belirtmek için kullanılır.

 

Hasır Avizeler Nasıl Yapılır?

Hasırın ne olduğunu ve ne olmadığını biraz kafanızda canlandırmasına yardımcı olmak için yukarıdaki açıklamaları yazdık. Hasır avize ve lambalar, sepet, saksı, şemsiye gibi ürünlerin imalatında olduğu gibi örme hasır tekniği ile imal edilir. Saç örgüsü örmeye benzer olan bu teknikte kargı kamışları ya da saz hasır otları kullanılır.

Hasır avize ve lambalar genellikle hasır sepetlerde olduğu gibi kargı kamışları imal edilir. Aynı şekilde bambu avizelerde bambu bitkisi kullanılarak yapıldığı gibi rattan avizeler de rattan bitkisi kullanılarak örme hasır tekniği ile imal edilir. Hasır avize yapımında kullanılan kargı kamışının ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için okumaya devam ediniz.


Hasır Avize Yapımında Kullanılan Kargı Kamışı Nedir?

Kargı kamışları latince ismi Arundo Donax olan bir kamış türüdür. Boyları 4-7 metreye kadar uzayabilen kargı kamışları kalın ve sert odunsu gövdeye sahip içi boş bir kamış türüdür. Peki kalın ve sert esnek özelliği az olan kargı kamışları nasıl olur da örme hasır tekniği ile hasır avize, hasır şemsiye ve sepet üretiminde kullanılır. Kargı kamışları hasır avize imalatında kullanılmadan önce uzunlamasına ince ince yaklaşık 6 parçaya kesilir.

Biraz mutfak terimi kullanacak olursak kargı kamışları jülyen kesilerek 6 parçaya ayrılır. Daha sonra kargı kumaşlarının esnemesi ve kolay bir şekilde örülmesi için su içerisinde bekletilir. Esneyen kargı kamışları örme hasır tekniği ile daha önceden hazırlanan avize iskeletine alttan başlayarak örülür. Hasır avize ve hasır lambalar bu şekilde hasır dekorasyon ustaları tarafından işlenir. 

 

Hasır Avize ve Rattan Avize ve Bambu Avize Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hasır avize, rattan avize ve bambu avize arasında sadece imalatında kullanılan ürünler arasında farklar vardır. Hasır avize kargı kamışı ve saz hasır otları ile yapıldığı gibi bambu avizeler bambu kamışı ile yapılır ve rattan avizeler de bambuya oldukça benzeyen ve aynı bambu gibi mobilya ve avize yapımında da kullanılan rattan bitkisinin kamışları ile yapılır. Görünüm itibariyle bambu avizeler ve rattan avizeler birbirine çok benzer. Hasır avizelerde bambu avizelere benzer fakat rattan avize ve bambu avizeler daha maliyetli ve daha uzun ömürlüdür.